Uit onderzoek naar de data die door dating-app Tinder wordt teruggestuurd naar servers blijkt dat de app nauwgezet het “succespercentage” van foto’s bijhoudt. Er wordt gekeken naar hoe vaak een foto naar rechts wordt geveegd en dus leuk gevonden.
Software-ontwikkelaars van de Londense vastgoed-startup Rentify ontdekten dat Tinder een “succespercentage” terugstuurt voor de foto’s van mensen.
Het is waarschijnlijk dat het “succespercentage” verbonden is aan de toepassing Tinder’s Smart Photos, die het aantal swipes naar rechts van elke foto meet en ze automatisch op volgorde zet zodat mensen meer kans hebben leuk gevonden te worden.
Maar Tinder heeft gebruikers nooit verteld hoe waarschijnlijk het is dat ze naar rechts geveegd worden. De datingapp zet foto’s alleen op volgorde van populariteit.
Er is een groot verschil tussen de gemiddelde succespercentages voor mannen en vrouwen
De analyse van de software-ontwikkelaars van Rentify laat het gemiddelde succes zien van verschillende soorten profielen. Foto’s van heteroseksuele vrouwen hebben een succespercentage van 52 procen, wat betekent dat iets meer dan de helft van de mannen die de foto tegenkomen op Tinder naar rechts swipen en het profiel liken.
Heteroseksuele mannen hebben een veel lager succespercentage. Rentify ontdekte dat zij gemiddeld 16 procent scoren, wat betekent dat minder dan een vijfde van de vrouwen ervoor kiest hun profiel leuk te vinden.
Homoseksuele mannen zitten met een succespercentage van 35 procent precies tussen die twee groepen in.
Rentify heeft slechts 100 accounts onderzocht - elk met een aantal foto's. Maar uit de analyse blijkt duidelijk dat heteroseksuele mannen een beduidend lager succespercentage hebben dan mannen.
Tinder houdt je aantrekkelijkheid scherp in de gaten
Het succespercentage is een goede indicatie voor je aantrekkelijkheid op elke foto, maar is niet hetzelfde als de "Elo-score" van Tinder. Fast Company meldde in 2016 dat het bedrijf per profiel een score bijhoudt voor de algemene aantrekkelijkheid. De naam "Elo-score" komt uit het schaken, waar het wordt gebruikt om de vaardigheden van spelers bij te houden.
Het staafdiagram hierboven laat zien hoe de Elo-scores zijn verdeeld in een Amerikaanse database van schakers uit 2013. Tinder gebruikt hetzelfde statistische model. In de schaakwereld krijgt een speler die een lage Elo-score heeft en een veel hogergeplaatste speler verslaat een enorme berg punten.
Het beoordelingssysteem van Tinder werkt op vergelijkbare wijze: als iemand met een hoge Elo-score naar rechts swipet bij iemand met een lage score, krijgt die laatste er een hoop punten bij. De reden: hij of zij wordt leuk gevonden door een populair iemand. En als aantrekkelijke mensen blijven liken, gaat die score alleen maar nog verder omhoog.
Mede-oprichter Jonathan Badeen heeft dat ook min of meer toegegeven aan Fast Company: "Ik speelde vroeger 'Warcraft' en als je een speler versloeg met een hele hoge score kreeg je meer punten dan als je van iemand won met een lagere score."
Maar Tinder-oprichter Sean Rad zei tegen Fast Company dat de Elo-score van een gebruiker niet alleen draait om swipes naar rechts, maar kijkt naar algemene aantrekkelijkheid. "Het is heel ingewikkeld", zei hij. "Het heeft ons twee en een halve maand gekost om alleen al het algoritme te ontwikkelen, omdat er zoveel factoren meespelen."
Je kan de geboortedata van je vrienden vinden op Tinder
Een ander gegeven dat Tinder bijhoudt is de geboortedatum van de gebruikers. Dat is op zich logisch, omdat de app moet weten hoe oud de gebruikers zijn. Maar elke keer als je de deelfunctie van Tinder gebruikt om een profiel met een vriend te delen, krijgt die vriend toegang tot je geboortedatum - wat je privacy-instellingen op Tinder of Facebook ook zijn.
Rentify ontdekte ook dat het mogelijk is om het aantal Facebook-vrienden van degene die een profiel deelt te zien, maar niet dat gedeelde profiel zelf. Dus als ik een profiel met iemand deel, dan kan diegene mijn geboortedatum en het totale aantal van mijn Facebookvrienden zien.
Tinder slaat ook alle gebruikersfoto's op zonder beveiliging. Dus iedereen die de URL heeft van één van je foto's kan daarmee via een browser de foto zien.
Rentify ontdekte deze zaken door een smartphone waar Tinder op staat te verbinden met een computer. Hierbij maakte Rentify gebruik een zogeheten 'man in the middle proxy'. Dat betekent dat alle gegevens die van en naar de telefoon werden verzonden door de computer gingen, zodat het bedrijf precies kon zien wat Tinder terugstuurt naar zijn servers.
Het screenshot hierboven laat de gegevens zien die Tinder terug stuurt naar zijn servers (we hebben de persoonlijke informatie en URL' geblurred). De geselecteerde foto heeft een successcore van 0,58. Dat komt overeen met 58 procent, dus boven het gemiddelde voor heteroseksuele vrouwen.
Tinder heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar op dit artikel.